A fascia az egész testünket behálózza, rétegekbe rendeződve különböző feladatokat lát el, megtartva az integritást. Míg a felületes fascia a bőrhöz közel található és a hőháztartásban, az immunrendszer működésében vesz részt, addig a mély fascia az izmok koordinálásában, a mozgás szabályozásában játszik kulcsfontosságú szerepet.

Ha még ennél is mélyebbre hatóan vizsgálódunk, akkor elérkezünk a szervekhez. A fascia, összeköti a szerveket és részt vesz a vázrendszerünk rögzítésében, így a funkcióját tekintve olyan, mint egy karmester, ahol a szervek töltik be a hangszerek szerepét. A vezérlést nem csak az eddig hitt hormonális és idegi szabályozás végzi, hanem a fascia működése is nagymértékben befolyásolja. Így a fascia masszázsnak a panaszok kezelésében fontos szerepe lesz.

Hol vannak a belső szerveink?

Testünk a belső szerveinknek öt üregbe (agyi, nyaki, mellkasi, hasi, medence üregek) rendeződve biztosít helyet. Minden üreg több részből áll:

  • Az első maga a szervi komponens (például a medenceüregben elhelyezkedő vékony-, vastagbél, szigmabél és a végbél).
  • A második a vaszkuláris komponens (a medenceüreg példájánál maradva ezek a beleket ellátó erek, húgyhólyag és húgycső).
  • A harmadik a mirigyes komponens (a medenceüregben ezek a nemi mirigyek, a prosztata, a méh).

Ezekben az üregekben a fascia által a szerveink védve vannak, és idegi valamint hormonális szabályozás által közvetlen kapcsolatban állnak egymással. De nemcsak a három komponens áll kapcsolatban egymással, hanem az üregek egymással is kommunikálnak, amit az üregek közötti kiskapuk biztosítanak.

Milyen kapcsolat van a belső szervi és mozgásszervi problémák között?

A mozgásszervi panaszok és a belső szervek diszfunkciója közötti kapcsolatot eddig homály fedte. Ha valakinek székrekedése volt, akkor a belgyógyászaton, ha a dereka fájt, akkor pedig az ortopédián kötött ki. Azonban egyre több tanulmány talált összefüggést e két látszólag távol álló panasztípus között (tapasztalatok szerint a tartós belső szervi problémákkal küzdők 40-60%-nál mozgásszervi probléma is található).

Minden szervünknek, mirigyünknek, ereinknek két típusú fasciája van:

  • a körbeölelő, azaz investing fascia
  • és az eredési, azaz insertional fascia

Ezek segítségével az üregekben úgy helyezkednek el képletesen szólva, mint ahogy a pókember a hálói által függ egy hídon.

Milyen a viszcerális fascia szerkezete?

A körbeölelő fascia – nevéhez hűen – körbeöleli a szervet felvéve, meghatározva annak alakját. Itt a fascia rendkívül elasztikus, biztosítja a szerv mozgását és motilitását. Az eredési fascia már egy merevebb kötőszövet, így nagyobb ellenállásra is képes, hisz a feladata felfüggeszteni, stabilizálni a szervet. A csontrendszer (a mellkas, a bordák, a medence, a koponya), alkotják az üregeket.

A mozgásszervi problémák okozhatnak belső szervi panaszokat

Ki hinné, hogy egy tartós mozgásszervi probléma (például egy 15 éve eltört boka) még mindig fájdalmat okozhat, mivel nem tudott megfelelően meggyógyulni és következményesen belső szervi tüneteket – akár bélbántalmat- okozhat. A 15 éve eltört bokánál sérültek a képletek (a csont, az izmok, a fascia) és nem tudott tökéletesen meggyógyulni. Ennek következtében megfeszül a mély fascia, és egy feszítő erőt képez a fasciahálózatra. Mivel a beleink is erre a képzeletbeli „kábelre” vannak felfüggesztve, ezek kóros feszülése a beleink helyzetét is megváltoztatja. Megváltozik annak a helyzete és a mobilitása, na és motilitása, perisztaltikája – a belekben haladó tápanyagok továbbítása. A tápanyag pangani kezd a belekben, székrekedést, hasfájást és idővel irritabilis bélszindrómát okozva.

Bélpanasz okoz mozgásszervi problémát

Az is gyakran előfordul, hogy a tartós bélpanaszok (a hasfájás, a székrekedés, az emésztési probléma) okoz mozgásszervi panaszokat, például térdfájdalmat. Nézzünk egy példát: egy vírus vagy bakteriális fertőzés miatt tartós gyulladás alakul ki a belekben (hasfájással, hasmenéssel, görcsökkel. A belek körbeölelő fasciája is érintetté, merevvé válik, feszítve az eredési fasciát.

Amikor a belső szerveink “szenvednek”, az negatív hatással lesz a mély fasciára és a mozgatórendszerünkre. Megváltozik a mély fascia hálózati rendszere. Ha a gyulladás tartósan fennáll, akkor megváltozik a mozgásszervrendszerünk működése is,és térd-, derék-, nyak-, fejfájást okoz.

Hogyan zajlik a fascia masszázs előtti vizsgálat?

A vizsgálat során felveszik az anamnézist, feltérképezik a páciens múltját egészen a születésétől kezdve. Összegyűjtenek minden jelentősebb traumát (törésekről, műtétekről, balesetekről), kikérdezik a pácienst a viszcerális panaszokról (érzett-e fejfájást, émelygést, vannak-e emésztési, légző-, hormonális stb. problémái). Ezután következik a hipotézis felállítása, annak kiderítése, hogy az összes panasza közül melyik lehetett a legkorábbi.

Egy egyszerű példa: volt olyan nő, aki hét éve szült császármetszéssel, majd ezt követően elkezdett fájni a dereka, öt éve menstruációs görcsök is megjelentek, amelyekhez fejfájás is társult. Ha ezek a tünetek nem voltak jellemzőek a szülést megelőzően, akkor joggal lehet arra gondolni, hogy a császármetszés következményeként, az izom-, fascia rendszer sérülése okozhatja a panaszokat.

Fascia masszázs: hogyan lehet kezelni egy belső szervet manuális technikával?

Az előbbi példánál maradva, a terápia alkalmával nem közvetlenül a méhet fogják kezelni, nyomkodva a belső szerveket, hanem a hegszövetet és fascia azon részét, ahol felfüggesztve van a méh. A fasica kezelés folyamán dörzsölő, masszázs szerű, manuális technikákkal szabadítják fel a feszüléseket.

A Stecco-féle fascia manipuláción alapuló megközelítés eredményessége egyénenként változó, ahogy a terapeuta fogalmazott: “Nem mindenkin tudunk segíteni, de ha tudunk, az gyorsan kiderül!”

Bővebben erről ->

By admin